U ponedeljak, 05. novemgogra 2016. anno domini, u hotelu “Dubrovnik” u Zenici održan je okrugli sto na temu “Skupljanje priloga u poznom kapitalizmu”. Ovaj okrugli sto dio je projekta Unaprjeđenja međureligijske nadogradnje pomiredbenog procesnog postupka koji realizuje Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV).

U okruglom stolu su učestvovali predavači, istraživači kao i u upravni i izvršni članovi menadžmenta svih iskusnijih religija na tržištu, većinom iz Abrahamskog usmjerenja. Dodatnu biomasu ovoj manifestaciji donirali su članovi i aktivisti zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju kao i sveštenici, monasi, časne sestre, vjeroučitelji, imami, inženjeri akustike na munarama (mujezini), hodže i pjevčike mnogobrojnih religioznih organizacija u zeničkoj regiji.

Otvoreni sto su otvorili dežurni protojerej-stavrofor zenički Zlatko Popkonstantinović, izvršni imam Dževad Hadžihadžić i dipl . Bogumil Vujašin Kmer, citirajujći svete knjige i govoreći o “neophodnoj podršci svjetine bogougodnim institucijama i crkvama”.

Rukuju se rukuju oni koji trguju.

Rukuju se rukuju oni koji trguju.

Govoreći o svetim tekstovima i zalaganju vjernika za zajednicu, između ostalog, govorilo se i o značenju pojmova bakšiš i kusur, o kapitalu koji proizilazi od Boga, vezi sa istinom, pravdom i socijalnim boljitkom. Direktno su upoređeni značaj religioznih zdanja i modernih tekovina poput bolnica i sirotišta. Učesnici su žustro raspravljali i iznosili svoje ideje, te vršili kvalitativnu analizu moralnog stanja današnjeg učmalog društva. Konstruktivna rasprava rezultirala je svježim idejama poput “povećanja transparentnosti donacija u bogomoljama kroz javno čitanje priloga”, uvođenje “crkvenog poreza za sve vjernike starije od devet godina” kao i “sekundarne sergije za džumu”.

“Mislim da je krajnje vrijeme da prevaziđemo sve ove moderne besmislice, i vratimo se pravim vrijednostima”, rekla je za naš portal učesnica Emilija Radić, te istakla “Ovakvi plenumi i diskusije su od ključnog značaja za razvoj bosanskohercegovačkog društva.”

Učesnici otvorenog stola su isti ocijenili kao uspješan.