Redakcija za praćenje redukcije vode u stanovima u kojima žive Hrvati u Sarajevu otkrila je zlokobni detaljni i prvljavi bošnjački plan koji je pokrenula SDA  na čelu sa Bakirom Izetbegovićem.

Plan podrazumijeva dodatne redukcije vode mladim Hrvatima i Hrvaticama u Sarajevu koji imaju od 23-35 godina i slobodni su. Dodatne redukcije vode uvode se petkom i subotom kada mladi i slobodni najčešće izlaze i imaju mogućnost upoznati nekoga s kime bi eventualno mogli ostavariti i ljubavnu vezu, kao i brak.

Redukcije vode onemogućavaju tuširanje i održavanje lične higijene mladim Hrvatima i Hrvaticama i tako atomatski teže nalaze partnere, manje su šanse da će napraviti zajednički život u Sarajevu, samim time su manje i šanse da se rađaju mladi poluhrvati koji bi eventualno slavili Božiće i Uskrse u Sarajevu i širili hrvatske misli.

Smrad, loša higijena, neoprana odjeća i obuća, prljavi stanovi sve su posljedice ovog zlokobnog plana koji onemogućuje jednako učešće Hrvata i Hrvatica u društvenom životu u Sarajevu. Sada kada je plan otkriven, planirano je sprečavanje njegove sprovedbe, no poznavajući bošnjački lobi u Sarajevu, ono bi mogla potrajati i nekoliko godina.