U prepunoj sali Sava centra danas je u Srbiji osnovan Fond za obnovu i održivi razvoj Dušanovog carstva. Fond će biti nazvan po blaženopočivšem srpskom književniku, prvom peru srpstva i Srbije, a bilo bi nedostojno posle ovoga ne znati i na koga se misli.

Za događaj se, saznaje Šatro, tražila ulaznica više, budući da je skup okupio najeminentnije stručnjake na celom srpskom govornom području. Fond koji će raditi na aktivnoj obnovi i razvoju Dušanovog carstva biće finansiran sredstvima Vlade Srbije, Vlade Republike Srpske, Alternativne Vlade Crne Gore, Vlade Republike Srpske Krajine u rasejanju, Australijsko-američko-skandinavske srpske dijaspore i vaskolikog življa srpskog od Karpata do Kicbila.

“Pomaže bog sestre i braćo. Znate svi šta je i koliko je bilo Dušanovo carstvo. Nema veće i ljepše zemlje na govornom jeziku Našeg Velikog Nobelovca, niti je takva igdje i ikad prije postojala. Dušanovo carstvo najsvetija je i najljepša srpska gruda ikad stvorena. Vrijeme da je obnovimo i da cijelom svijetu pokažemo svoju kulturnu nadmoć”, rekao je predsednik kulturnog odbora Fonda, istaknuti srpski režiser, glumac i književnik Emir Kusturica.

Princ Aleksandar Karađorđević podržao je ovu ideju iako se ni po čemu ne veže za njegovu dinastiju. “Smatram da je krajnje vreme da u Srbija počne da se uvažava dinastije i kraljevska krf, pa se nadam da će i moj porodica kroz nekoliko vekova imati ovakvu čast. Poznavao sam Dobricu, bila je dobar pisac, dobra književnik”, rekao je princ.