Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš odobrila je danas akciju Oružanih snaga BiH kodnog naziva “Redukcija” čiji će cilj biti da građane BiH pripreme za aktivno djelovanje pred nestanak vode i grijanja. Prema odobrenju ministrice Pendeš, obučavaće se prvo u Sarajevu, Banjaluci, Zenici i Doboju, a potom i u ostalim gradovima.

“Treći Republika Srpska puk predložio je set mjera opreza pred nestanak grijanja, i adekvatne pripremne vježbe s kojima će početi u martu ove godine. Njihov je plan da obuče preko 5000 građana koji će dalje obučavati kolege, komšije i prijatelje. Isto su uradili i pukovi iz Kantona Sarajevo, tako da smo odlučili da ove obuke spojimo u istu akciju”, rekla je Pendeš.

Iz Trećeg Republika Srpska puka nisu htjeli odavati previše informacija, ali tvrde da će vježbe biti veoma produktivne, ali i zahtjevne. “Vježbe ćemo izvoditi na našim redovnim poligonima, u šumskim gazdinstvima Šuma Srpske, rudnicima mrkog uglja, ali i u porodičnim domovima”, saopštili su. Iz kantonalnog sarajevskog puka dobili smo informaciju da će njihove obuke biti na nešto drugačijim lokacijama. “Mi imamo vježbe planinarenja, obilazićemo prirodne izvore i vještačka jezera koja još uvijek nisu nestala, postrojenja za preradu vode. Biće tu i kurseva kopanja, bunarenja, rovokopačkih supstitucija. Dogovorićemo se šta je najproduktivnije, pajel”, rekao je.

Ovaj projekat podržan je od strane granta međunarodne zajednice za organizovanje treninga za trenere budućih vršnjačkih trenera.