Platforma Numbeo, koja vrši analize stanja kriminaliteta u gradovima širom svijeta, dodijelila je Sarajevu 10 mjesto u Europi po opasnosti.

Dugogodišnji konstanti porast kriminala u Sarajevu rezultat je zalaganja više kriminalnih grupa, kao i korumpiranih vlasti, kako zakonodavnih, tako i izvršnih. Plasiranje Sarajeva na 10 mjesto najopasnijih europskih gradova nije bio lagan zadatak za kriminalne grupe i kriminalce pojedince, ali je ovaj rezultat zavidan, posebno ako se uzme u obzir da se BiH nalazi rame uz rame sa Velikom Britanijom, Italijom i Francuskom.

”Mi već od poslije rata pokušavamo postaviti Sarajevo na scenu svjetski poznatih opasnih gradova. Smatramo da je ovaj rezultat tek početak, i da već iduće godine možemo očekivati jedno od prvih pet mjesta. Veliko hvala i našim vlastima koje često rade s nama na podizanju stope kriminaliteta, tužilaštvima koja nam omogućavaju da iznova radimo sve ono što doprinosi podizanju slike Sarajeva u svijetu kada je u pitanju kriminal, kao i policiji koja gledanjem kroz prste stvarno potpomaže u porastu kriminala na sarajevskim ulicama.”, kaže Cune Lastavica, sarajevski kriminalac.

Iz Udruženja boraca za nesigurnost na ulicama kažu kako nastavljaju raditi kako bi Sarajevo jednog dana postalo i najopasniji grad u Europi. ”Pljačke, zastrašivanje građana, ubistva, dilanje, reket, samo su neke od aktivnosti koje planiramo realizirati sve češće, kako bi Sarajevo jednog dana zablistalo kao najopasniji grad. Dosta je više Sarajevo nosilo tu stigmu olimpijskog grada, vrijeme mu je za novi identitet.” poručili su iz Udruženja.