Boston, SAD

Nakon analize podataka skupljanih u zadnjih 23 godine, grupa naučnika sa MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), koju je predvodio psiholog dr. Mark Priestly, došla je do iznenađujućih otkrića o djelovanju popularnih “božićnih” filmova na razvoj djece u predpubertetskom i pubertetskom dobu. Naime, istraživači su zaključili da gledanje istih božićnih filmova u svakoj predbožićnoj sezoni razvija jezičke, socijalne i emocionalne sposobnosti djece.

“Mnogo mladih odrasta uz ove filmove, stoga je značajno da shvatimo kako oni utječu na razvoj mlade ličnosti”, izjavio je dr. Priestley za Associated Press (AP), i dodao: “Ono što mi danas zovemo božićnim filmom, zapravo je kamen temeljac današnjeg potrošačkog društva. Sve je tu, porodica koja živi u nekom izvjesnom ekonomskom staležu i uživa određene luksuze; religiozne teme bez sve ozbiljnosti crkve i emocionalni naboj praznične sezone”.

64 osobe od sedam do 23 godina starosti koje su učestvovale, su između 25. novembra i 25. januara svake godine, gledale prva tri nastavka Sam u kući te bar jedno tematsko ostvarenje Tima Allena. Birani su ispitanici iz Centralne Evrope i Pirinejskog poluostrva, Balkana i Skandinavije. Parametri koji su praćeni bili su kupovna moć i potrošačke navike, odnosi sa užom porodicom, uspjeh u školovanju i emocionalni razvoj. Uporedo je praćena kontrolna grupa, kodnog naziva “Grinch”, koja nije izložena djelovanju Xmass manije.

Ispitanici koji su u mladosti gledali ove filmove znatno su razvili vokabular – čak 51 dijete koje je praćeno moglo je sa jedanaest godina da nabroji koje poklone želi od roditelja na engleskom jeziku te da zapamti i izgovori pravo ime mladog Kevina – Macaulay Culkin.

90% osoba koje je ekipa dr. Priestlya posmatrala je zadržalo naviku bacanja petardi do ranih dvadesetih, a njih 37% se bar jednom povrijedilo u postavljanju božićne rasvjete. Trećina je na socijalnim medijima pisala čestitke i dijelila fotomontaže sa svijećama bar jednom godišnje. Grinchevi su, sa druge strane, mnogo ranije napustili pirotehniku i u mnogo slučajeva počeli da insistiraju da se za prazničnim stolom isključi TV. Također, mladi koji su odrasli bez božićnih filmova rjeđe su kao životni cilj navodili američki san.