Mladić (24) iz Dervente se u 2014. godini poslije proslave rođendana probudio mamuran, s glavoboljom u svim dijelovima tijela i upalom svih anatomski upali pogodnim mjestima u organizmu. To jutro, nakon što je opsovao cigare, ispljunuo gustu smeđu tekućinu u lavabo, ispratio curu kojoj ne zna ime na taksi, odlučio je da nikad više neće piti.

‘’I prije sam to znao sebi reći. Svakog petka i subote, eventualno i ponekim radnim danom. Al bi svaki put isto uradio, nekad čak i isti dan. Ovaj put sam odlučio da je dosta. Prestajem piti, ponovio sam si još jednom i evo, već treća godina kako ne pijem.’’ kaže mladić.

Prijatelji su zabrinuti i nisu sigurni koliko je pametan ovaj potez. Više ga i ne viđaju kao prije i kažu da nešto mora biti loše u ovom ponašanju. ‘’Kad je ikad iko normalan rekao da neće piti, pa stvarno prestao. Nikad. Mi se brinemo jer mislimo da je ovo neki poremećaj koji normalna osoba ne bi imala. Ovo jednostavno nije normalno.’’ kaže jedan od najboljih prijatelja.

Roditelji podržavaju ovaj potez iako ni sami ne znaju šta je motiv. ‘’Nije isti kao prije. Ponaša se drugačije otkako je krenuo s tim. Jednostavno to nije više moj sin, ali ga i dalje volimo.’’ kaže mama, a otac dodaje: ‘’Mene malo bude sramota kad su neki svatovi, fešte, slave. Svi sinovi piju samo moj i dalje ponavlja kako neće više nikad pit. Ja sam mu rekao neka se barem drogira, ali neće ni to. Ne znam, nemojte me ništa pitati.’’

Inače, ovo je prvi ovakav slučaj zabilježen u BiH i posljedice se još ne mogu ustanoviti jer je prerano, ali je sigurno da će mladića pratiti, kako njegova okolina i rodbina, tako i ustanove koje se bave devijantnim ponašanjem kod mladih ljudi.