LA, SAD

Na zajedničkoj konferenciji za štampu održanoj 1. decembra 2016. u Los Anđelesu, tri Akademije za televizijske umjetnosti (ATAS, NATAS i IATAS) koje dodjeljuju slavnu nagradu za najbolja televizijska ostvarenja – Emmy, predstavili su nove kategorije u kojima će od 2017 biti dodjeljivane njihove nagrade. Uvedene su četiri nove kategorije, i to: najnasilnija smrt (muška), najnasilnija smrt (ženska) kao i nagrade za najboljeg nasilnika i najbolju nasilnicu na malim ekranima.

“Osjetili smo promjenu.” počeo je Samuel Schwartzmann, glasnogovornik Internacionalne akademije za televizijske umjetnosti, “promjenila se stara ravnoteža između publike i programa. Sve više sadržaja izlazi u manjim vremenskim intervalima, a standardi po pitanju originalnosti i kreativnosti, posebno u borbi i nasilju rastu sve više. Za mene, još od kako su odsjekli glavu Nedu Starku (Game of Thrones), ništa nije isto – a ako je i bilo ikakve sumnje, ovo što se desilo na početku nove sezone The Walking Dead-u – jednostavno vau!”

Socijalni mediji preplavljeni su i pozitivnim i negativnim komentarima na odluku ovog tijela – novonastali hashtag #RewardTheBlood trendovao je čitavih 21 minut u popodne 1. decembra. Podržavaoci novih nagrada vide u ovome dugo očekivano priznanje za ono što ih stvarno fascinira u modernom storytellingukoličina kubnih centimetara krvi po minuti pogledane serije. Drugi tabor na socijalnim mrežama u ovoj odluci vidi potencijalni rizik od komercijalizacije smrti u budućim ostvarenjima.

O mogućim prvim nominacijama za krvavog Emmya, kako se nova nagrada naziva u medijim, nije bilo daljih komentara, ali stručnjaci sa Instituta za istraživanje foruma na Klixu smatraju da je Jeffrey Dean Morgan (Neagan, The Walking Dead) u uskoj trci sa Travisom Fimmelom (Ragnar iz Vikinga).