MUP Zeničko-Dobojskog Kantona objavio je danas nove detalje istrage vezane za samoubistvo konja Amira Zukića, generalnog sekretara SDA optuženog za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim ustanovama. Kako navode, u naknadnom pretraživanju štale u kojoj je boravio suicidalni konj pronađeno je oproštajno pismo ove životinje.

“Još kod samog uviđaja nakon smrti životinje, prije dva mjeseca, našim inspektorima nije bilo sumnje da se radilo o samoubistvu. Ovo oproštajno pismo, pronađeno napisano blatnjavim kopitama na ‘hamer’ papiru, samo je još jedan dokaz da su naše pretpostavke tačne i da svi oni veterinari pojma nemaju kada kažu da ‘konj ne može namjerno ubiti sam sebe jer je životinja’.” rekao je Semir Šut, generalni inspektor MUP ZDK.

Pismo neće biti objavljeno u cijelosti kako bi se zaštitila porodica uginulog konja. Iz policije su pak naveli da je umrla životinja u svom posljednjem pismu obrazložila kako ne može da se nosi sa stresom optužnice podignute prema vlasniku, te da je ključni trenutak za njega bila nasilna smrt Zukićevog psa Bilija, prošle godine.

Iz policije nisu htjeli prokomentarisati kako oproštajno pismo formata A1 nije nađeno tokom prve pretrage prije dva mjeseca niti kako je životinja uspjela da se ubije nanoseći sebi ozljede na lijevoj arkadi tupim predmetom, kada nema palac.

Ovaj preokret donijeće i neočekivani razvoj za naučnu zajednicu BiH kako saznaje Šatro info od izvora bliskih dekanu Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihadu Fejziću.

Fejzić je povodom vijesti o tada još navodnom samoubistvu Zukićevog konja izjavio “da pomisao da konj može da se samoubije graniči sa naučnom fantastikom”, ali je novim razvojem događaja promijenio mišljenje. Očekuje se da će Fejzić sa istraživačkom ekipom sa Fakulteta pripremiti naučni rad o prvom zabilježenom samoubistvu konja uz koje je pronađeno oproštajno pismo, ako se sa ovim složi Zukićeva porodica.