Dvadesetosmogodišnji Viktor Milidrag iz Istočnog Novog Sarajeva, kao student elektrotehnike patentirao je taxi tablu koja se sama prilagođava međuentitetskim vožnjama. Ova naprava, smatra Milidrag, pomoći će taksistima iz cijele zemlje, a posebno iz Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo. Nastao je kao reakcija na činjenicu da zakoni i podzakonski akti ne dozvoljavaju taksi prevoznicima iz jednog entiteta da vrše djelatnost u drugom.

“Razmišljao sam kako da svojim znanjem i vještinama olakšam život i rad naših građana, i shvatio sam da je ovo jedna od rijetkih stvari koja će omogućiti bolju komunikaciju i saobraćanje građana. Budući da i sam živim na entitetskoj liniji znam koji je problem. Niko neće da me vozi na kratke relacije, jer im se ne sklanja tabla povazdan. Na kraju, dok se sve to odradi, to je proces koji teče uz otkucaje taksimetra. Ovako rješavam i svoj problem, i problem zajednice”, rekao nam je Vedran.

Svoju ideju Vedran će ustupiti i privrednicima i preduzetnicima tehnologije i opreme koji su spremni da je realizuju, s poštovanjem autorskog prava i intelektualne svojine. Pozivajući privrednike i preduzetnike na ovakav korak, objavljujemo i da je patent registrovan kod Centra za intelektualnu svojinu, društveno dobro, kulturno-umjetnička društva i patentiranje u Kalinoviku.