Mrki medvjedi i još neke vrste većih sisara kada odrastu pokazuju viši nivo lične higijene od prosječnog single mužjaka homo sapiensa, zaključak je najnovijeg istraživanja Massachusetts Institute of Technology, najpoznatijeg instituta za istraživanje pitanja čiji odgovor možda i nije morao biti istražen.

Tokom istraživanja praćeno je koliko često veliki sisari vrše neke rutinske operacije čišćenja sopstvenog tijela i životnog prostora, a kao kontrolna grupa poslužile su neženje između 21 i 32 godine iz čitavih SAD i dijelova Kanade.

Kako je zabilježila istraživačka ekipa koju je vodio dr. Toby Chang sa MIT-a, mrki medvjedi do 2,3 puta češće peru gornje udove a bedra i donje dijelove tijela otprilike podjednako često kao ispitivani muškarci. Pored ovoga, značajan je i podatak da medvjedi čak sedam puta godišnje peru posteljinu, što je čitavih tri puta češće nego neženje.

“Takođe smo zabilježili veću disciplinu pri uklanjanju otpada iz prostora za spavanje, veću njegu ‘kuhinje’, odnosno dijela pećine gdje se jede ali i češće pranje suđa kod mrkih medvjeda nego kod mladića koji nisu u romantičnoj vezi.” obrazložio je dr. Chang.

Biolozi i zoolozi već godinama pokušavaju da povuku paralele “groznoj nehigijeni koja vlada u većini mladalačkih stanova sve dok mati ne treba doći u posjetu”, ali ni ovo istraživanje nije uspjelo da pokaže životinjski primjer tako destruktivnog ponašanja kao kod mladog, muškog homo sapiensa.