Massachusets Institute of Technology (MIT), najcitiraniji izvor za naučno provjerene nepotrebne informacije, potvrdio je da naselja sa kućama i zgradama bez odrađenih završnih građevinskih radova dobijaju čak 41% manje stranih investicija!

Srednje i male zajednice, prije svega sela i čaršije poput onih u BiH, u svom privrednom razvoju često zavise od investitorskog kapitala.

Novo istraživanje pokazalo je neosporivu proporcionalnost između finalnih građevinskih i izolacionih radova na kućama i vjerovatnoće da će zajednica dobiti stranu keš injekciju. Istraživanje je radila istraživačka skupina koju je vodila dr. Emily Gainsbourg, a u sklopu kojeg su analizirani podaci iz 3600 naselja sa 200 do 10000 stanovnika u 14 zemalja u tranziciji.

“Pretpostavljamo da nedovršene građevine potencijalne investitore plaše jer pokazuju da lokalna populacija ne radi dovoljno savjesno na poboljšanju uslova života.” pisala je dr. Gainsbourg u službenom obraćanju.

“Zajednice gdje preko 25% domaćinstava nema fasadu, imaju za 41% manju šansu da privuku strane investitore.” glavni je zaključak istraživanja.