Ovih dana u medijima je u fokusu priča o količini mjesta koje su dobile Horde Zla pred gradski derbi Željezničar-Sarajevo.

Ovom prilikom, navijači FK Sarajeva, se žale na veoma mali broj dobijenih mjesta na gostujućem stadionu. Kako dosadašnje informacije govore, ovo reagiranje je napravio MUP Kantona Sarajevo, gdje su objasnili da iz sigurnosnih razloga ne treba da dođe više gostujućih navijača.

A kad reagira policija i kad su u pitanju utakmice visokog rizika na Balkanu, reagira i Međunarodna zajednica.

Naime, iz Washingtona je stigao prijedlog, od manje poznatog diplomate Richarda Holbrookea, a sa kojim su se složili ljudi iz UN-ovog Vijeća sigurnosti, ali i predstavnici diplomatskih tijela u BiH.

Riječ je o Grbavičkom sporazumu koji bi napravio balans u Bosni i Hercegovini, te pravilno podijelio stadione na dane derbija. Stadioni bi se podijelili 51%-49% u korist domaćina, s tim da bi se domaći dio podijelio na 10 cjelina u kojima bi svaka navijačka podgrupa imala svoj zaseban dio tribina kojim bi upravljali.

S druge strane, gostujući navijači bi imali centralizovano donošenje odluka iz glavne grupe, a u ovom slučaju Horde Zla.

Također, uveden je prijedlog nezavisnog distrikta koji bi činio mali dio VIP odjela tribina, gdje bi nezavisno donosili odluke o tome ko će ulaziti, a ko izlaziti i ne bi bilo direktne podjele zbog veličine tog prostora.

Ono što će Međunarodna zajednica dati od sebe, u pokušaju pomoći rješavanja ovog problema jeste jednog predstavnika koji će sjediti naravno u zasebnoj VIP loži već postojeće VIP lože i s vremena na vrijeme izraziti zabrinutost ako se navijači pokolju, ako bude nepravedno suđenje, a nekad i oštro osudio neki postupak, ako npr. neki igrač izvadi mačetu i odsiječe drugom igraču nogu.

Crvena zvezda i Dinamo Zagreb su bili zbunjeni kad su pozvani da potpišu sporazum, ali vjerovatno će prihvatiti poziv.