Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu donijelo je odluku o novom imenu ovog fakulteta. Od danas će se zvati Medicinski školski centar Sebija Izetbegović.

Naime, na ovaj korak su se odlučili članovi Vijeća koji su to argumentovali na način da je profesorica Izetbegović najzaslužnija članica medicinske zajednice u Bosni i Hercegovini od rata na ovamo. Kako kažu, bila je uspješna direktorica J.U. Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, a sada je direktorica Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu.

Osim toga, uspješna je menadžerica sa dobrim vezama, kako u biznisu tako i u politici što većina ljudi smatra za pozitivno. Također, misle da će novo ime fakulteta privući mnoge sponzore i investitore kako bi poboljšali obrazovanje i stručnost osoblja na fakultetu.

 

“Ovo je divan dan i mi smo jako ponosni na to što smo uradili. Stvarno nam je drago i napravit ćemo veliko slavlje, što će u ovom slučaju vjerovatno biti neki masovnis iftar. Profesorica Sebija nije znala za ovo. Ovo je naše iznenađenje za nju. Nadamo se da će joj se svidjeti inicijativa, te da će ovo pomoći u budućnosti svim studentima fakulteta”, rekla je Semr Čavaljuga, članica NNV-a .

Ovaj događaj je komentirao i Član Predsjedništva BiH, i suprug profesorice Sebije, Bakir Izetbegović: “Svako voli da mu je bračni partner uspješan pa i ja. Ja sam se obradovao ovoj inicijativi kao da je moje ime. Osim toga, ovo je velika pobjeda za Bošnjake u BiH i argument da je ono što je pjevalo Bijelo dugme nekada netačno. Evo dokaza da će se po nama štošta zvati i da ćemo na taj način još jednom pokazati naše dugogodišnje postojanje na ovim prostorima.”

Profesorica Izetbegović je kratko komentarisala: “Do mene uopće ne dolaze te stvari. Ja samo radim.”