Parlament Bivše jugoslovenske republike Makedonije usvojio je na današnjoj sjednici prijedlog o referendumu o preimenovanju države u “Bivša jugoslovenska pokrajina Kosovo” jer na taj način mogu nastaviti da se poigravaju sa kulturnim identitetom komšija bez da im Grčka podmeće nogu na putu ka NATO paktu.

Pored ovoga, najavljeno je i preimenovanje skopskog aerodroma u “Internacionalni aerodrom Stefan Nemanja” a makedonski istoričari već rade na novom kulturnom identitetu. Gruevski je već na javnom servisu (MRTV) najavio i “Skopje 2030”, projekat kojim će se glavni grad Makedonije izgraditi nanovo u duhu kulturnog nasljeđa omiljenih sjevernih komšija – Srba.

“Ovo je savršen predlog. Nisam se još javio Vučiću, ali mislim da smo rešili sve probleme. Mi budemo Kosovo! To vam je to. Srbi će imati svoje Kosovo, Albanci svoje, a Makedonci kulturni identitet. Štaviše, Srbija ne mora ukidati ni ono svoje Ministarstvo za Kosovo, a rado ćemo mi primiti kosovske Srbe, a dati njima naše Albance.” rekao je Gruevski okupljenim predstavnicima medija.

Politički analitičari procjenjuju da je glavni razlog za ovo, pored očajne želje Makedonaca da nađu “svoje”, želja za popuštanjem tenzija sa Grčkom, koja je dala veto ulasku Makedonije u Nato zbog “svojatanja identiteta.”

“Vrijeme za njihov ulazak u NATO je bilo i prošlo. Mislim da južnjaci ovo nisu promislili do kraja – ako postanu Srbi neće moći u NATO!” zaključio je prof. dr. Risto Prelivoda, Šatro info politički analitičar.