Prema rezultatima istraživanja ANNT, proizvod koji se u nargila/hookah/šiša/vodena lula barovima prodaje kao “magični čaj”, sadrži redovno manje od 1% magije.

Agencija za nadzor nad tržištem (ANNT) Bosne i Hercegovine objavila je danas rezultate najnovijih istraživanja kvalitete proizvoda u svrhu zaštite potrošača. Ovo istraživanje je započeto nakon sličnih izvještaja iz Turske, gdje je primijećen pad koncentracije magije u magičnim čajevima od čak 75%.

“Pokupili smo uzorke iz preko 32 lokala iz čitavog Sarajeva. Mislimo da smo pokupili po uzorak svih čajeva obilježenih sa “magični”.” rekao je Jevrem Ugled, glasnogovornik ANNT. Kako navode, čaj 10 uzoraka uopšte nije sadržalo magiju, a u 6 uzoraka je bio prekoračen rok trajanja. Od ostalih 16 uzoraka, samo je jedan sadržao preko 1% masenog udjela magije.

Ovo pokazuje značajan pad od zadnje provjere kvalitete “magičnih” čajeva koja je rađena 2013. Rezultati tadašnjeg istraživanja pokazali su rezultate koji su se u većini slučajeva poklapali sa deklaracijama. Smatra se da je ovaj trend posljedica rasta cijene barela magije zbog sukoba na Bliskom istoku.

Zaključivanjem ovog teksta nije bilo jasno kakve će posljedice ovo imati za šiša tržište u BiH. Eksperti spekulišu da bi kao jednostavno rješenje moglo doći do rebrandinga ovog proizvoda u adekvatniji naziv “čaj”.