Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na današnjoj su redovnoj sjednici, samo dva dana nakon što je ishod revizionog postupka optužbe protiv Srbije postao poznat, došli do istih zaključaka kao i svi ostali.

Krug 99 nakon sjednice je poručio da je BiH sada definitivno pokušala da pokrene postupak revizije, da nije uspjela i da je to sada propalo. Takođe, istaknuti akademici postigli su i koncenzus oko toga da žrtve ratnih zločina ostaju bez ispunjenih očekivanja, da su nezadovoljni političari koji su priču pokrenuli i da je država u krizi.

Profesor Džemal Sokolović naglasio je da i dalje Bosnu i Hercegovinu čeka težak put i još mnogo, daleko bitnijih revizija, onih ustavnih. Drugi uvodničari istakli su kako je značajna brzina kojom je odbijen zahtjev za reviziju i činjenica da je znatan nivo neprofesionalizma u državnoj administraciji.

Krug 99 u ovom slučaju pokazao je iznimno veliku efikasnost u donošenju zaključaka koji su svima već poznati. Članovi su istakli da i dalje žele da vide Bosnu i Hercegovinu kao društvo građanske demokratije u kojoj se slobode građana poštuju.

Podsjećamo, Asocijacija nezavisnih intelektualaca KRUG 99 osnovana je službeno 1994. kao udruženje za akademsku ekvivokaciju socioloških poteškoća građanskog društva Bosne i Hercegovine, i u toj funkciji već preko dvadeset godina radi na demokratizaciji društva.

Kako je zaključeno na današnjoj sesiji čija je tema bila “Genocid, pravne procedure i pravičnost”, sve je moguće a ništa se ne zna.