Fanovi Windows operativnih sistema za mobilne uređaje ozbiljno su zabrinuti jer sve više tehnoloških kompanija smanjuje investicije za ovu platformu.

Nakon nastupanja većinske nefunkcionalnost Facebook Messengera na smartphone uređajima čija je softverska osnova WIndows Phone 8, Windows Phone 8.1 ali i aktuelni Windows 10 Mobile i najave prestanka podrške za Viber aplikacije, korisnici ovih ne-toliko-popularnih mobilnih telefona poručili su javnom peticijom Microsoftu da im “se bar ostavi mogućnost slanja i primanja SMS poruka.”

“Mi zaista želimo da ostanemo vjerni Microsoftu, i također smo svjesni da je zarada od ovih telefona pala sa skoro tri milijarde prošle godine na jedva pet miliona u ovom kvartalu, ali sve nam više aplikacija ukidaju. Još malo i nećemo više moći ni komunicirati sa Windows telefonima.” izjavio je Ervin Klipko, predsjednik bh. filijale udruženja Windows Fanboys.

Online peticiju do sada je potpisalo oko 4,2 miliona ljudi, što je gotovo 8,3% od ukupnog broja preostalih Windows telefona u opticaju, kako procjenjuju iz Microsofta.

“Poveća li se interes bar za još postotak ili dva korisnika, mi ćemo pojačati podršku – možda vam i vratimo mesendžer!” rekli su iz MS-a.

Peticiju za vraćanje funkcionalnosti Windows operativnim sistemima možete naći ovdje.