Regionalnu javnost zatreslo je današnje pismo Zaklade Killer Queen iz Londona, u kojem se u ime osnivača Frede Merkača, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nominira za nasljednicu Marije Antoanete. Ukoliko bude imenovana za nasljednicu, hrvatska predsjednica time bi postala prva žena Jugoistočne Evrope na prijestolu Marije Antoanete, ali i još važnije – naslijedila Margaret Tačer.

Tačer je na prijestolje imenovana 1998. godine, kada je u konkurenciji pobijedila Miru Marković, Danicu Drašković i Biljanu Plavšić. Doduše, u direktnoj konkurenciji. Ipak, činjenicu da je ovo prvi put da Zaklada nominira nasljednicu, naša stručnjakinja za odnose s javnošću Anica Prezić smatra presedanom.

“Uobičajena praksa je da nacionalni komiteti i povjerenstva nominiraju kanditatkinje, i da selekcija počinje kada ih Zaklada odobri. Međutim, ovaj put je preskočena cijela procedura jer je Predsjednica nominirana direktno iz Zaklade”, rekla je Prezić.

Prezić je naglasila da zaklada poput Killer Queen sigurno neće ugroziti svoju reputaciju, kulturu i politiku djelovanja utjecanjem na članove žirija. Međutim, među saradnicima Šatra vlada podijeljeno mišljenje, pa Osman Turk smatra da ova nominacija govori upravo suprotno.

“Sigurno je da upravljači fondacije neće direktno uticati na članove žirija. Štaviše, ostaviće im kao i dosad potpunu slobodu. Međutim, očekivanje da direktna nominacija neće uticati na konačnu odluku ravna je očekivanju da britanski parlament odbije prijedlog kraljice Elizabete”, zaključio je Turk.

Nakon primitka pisma, uredništvo i redakcijski kolegij Jutarnjeg lista objavilo je i podržalo nominaciju, a već za sutra najavljuju posebnu priču naslovnice, koju će ustupiti i najkonkurentnijem Večernjem listu.