Nakon mnogobrojnih prijava vršnjačkog nasilja u školama širom Kantona Sarajevo, prvi kanton je odlučio da napravi iskorak ka rješenju ovoga problema, te pomogne djeci i roditeljima da se nose sa ovim problemom.

Naime, Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo je odlučilo da prebaci vršnjačko nasilje u sportsku disciplinu koja bi se odvijala na časovima tjelesnog odgoja, tj. sporta u osnovnim i srednjim školama.

“Naše težnje su da smanjimo stopu vršnjačkog nasilja, a procjena je da ćemo ovom mjerom zasigurno to i uspjeti za nekih 30 do 40%. Mislim, trebat će malo da se djeca naviknu da maltretiraju druge učenike u tačno određeno vrijeme svake sedmice, ali stimulišući to i ocjenama i bodovima iz predmeta sport/tjelesni odgoj, vjerujemo da će se to dovesti pod kontrolu”, rekao je Ministar obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović.

Kako su naveli iz Ministarstva, na ovaj način bi se vršnjačko nasilje, osim što bi se smanjilo, institucionaliziralo i tako se djeca ne bi osjećala maltretiranim, nego bi to bio super sport u kojem mogu biti bolji ili lošiji, ali na taj način to više ne bi bio problem. Također, navode iz Ministarstva, bilo bi mnogo manje povreda, jer bi se uvela neka pravila.

“Mi planiramo uvesti pravilnik tog sporta kao i svakog drugog. Na taj način bi se omogućilo da ne bude upotrebe noževa, palica, kamenja i drugih oblika hladnog, pa i vatrenog oružja. Osim toga, uveli bismo neku zaštitu za glavu, i dijelom za tijelo. Mada, ne bismo željeli da ostavimo sad baš da svi dijelovi tijela budu pokriveni, jer onda sport nema smisla. Također, kontrolisanje bi na sebe preuzeli profesori. Osim toga, kada bi djeca koja zlostavljaju drugu djecu dobila neko malo priznanje za to, u vidu pohvale ili ocjene, oni bi zasigurno manje to radili kao vannastavnu aktivnost”, zaključuje Ministar Kazazović.

Ministarstvo planira predložiti ovo rješnje i drugim kantonima u Federaciji BiH, a kako kažu, možda se napravi i mala liga takmičenja u vršnjačkom nasilju kako bi se potaknuo takmičarski duh kod mladih u BiH.