JP Autoceste FBiH će na novoizgrađenim dionicama autoputa širom Federacije BiH u budućnosti postavljati putokaze sa unaprijed išaranim ćiriličnim natpisima.

“Shvatili smo da su neki građani spremni i na velike rizike kako bi uništili njima nemile natpise, pa smo odlučili da ih preduhitrimo i sami to uradimo kako se niko ne bi povrijedio penjući se po infrastrukturi autoputeva.” izjavili su iz JP Autoceste i dodali kako je postingnut posebno povoljan dogovor sa austrijskom kompanijom Schwärtz & Mito koja će, jednom kada se raspiše javni tender preuzeti proizvodnju putokaza.

Ovom odlukom bi se trebao smanjiti broj huligana povređenih u saobraćajnim nesrećama. Takođe, smatraju stručnjaci, na ovaj način se potiče proces pomirenja u Bosni i Hercegovini, jer se građani više ne moraju sami baviti govorom mržnje.

Predsjednik Udruženja balijskih i ustaških navijačkih skupina (UBUNS) FBiH – Avdo Palija (33), izjavio je za naš portal: “Odlična ooodlukaa, alee, alee! Napokon da nešto razumno čujemo i iz institucija Federacije. UBUNS je već bio pripremio mobilne timove koji bi obilazili novoizgrađene ceste, ali sada te resurse, kao i materijale za grafite možemo fokusirati na druga mjesta – na primjer, crtanje svastika i ponovno ispisivanje istih slogana na zgradama. Alee, alee!”

Ova inicijativa dobila je i podršku Udruženja razbijača ćiriličnih tabli iz Vukovara