Predsjednik Stranke demokratske akcije i uvaženi gitarista Bakir Izetbegović zahtijeva od Tužilaštva BiH, da mu se  akustična gitara Gibson L3 premjesti iz privatne rezidencije u Sarajevu u Fahdovu džamiju.

Kako navodi u zahtjevu, ovu gitaru mu je poklonio rahmetli otac Alija Izetbegović za njegov 14 rođendan, te ona predstavlja važno bošnjačko kulturološko obilježje. Iz toga razloga ona zaslužuje da bude smještena u najvećoj džamiji u Sarajevu. Izetbegović je dodao da bi bilo poželjno da visi sa kupole visoke 20m, kako bi se spriječila šansa od bilo kakvog oštećivanja ovog važnog bošnjačkog relikvija.

„Uzimajući u obzir na važnost figure Alije Izetbegovića, ovo je važan potez ne samo za mene, nego i za cijeli bošnjački narod.  Već sam razgovarao sa Reisu-l-uleman Husein ef. Kavazovićem, koji je sa raširenim rukama prihvatio moj prijedlog, čak je predložio da prije nego što gitara postane dostupna javnosti, uradi restauracija, ali ja sam to odbio, znajući da skromni karakter mog babe ne bi to dozvolio.“, rekao je Bakir Izetbegović.

Gitara se trenutno nalazi u posebno izgrađenoj sobi u rezidenciji Izetbegovića, gdje o njoj svakodnevno brine supruga predsjednika SDA, Sebija Izetbegović.