U subotu su dvije djevojke u sarajevskom naselju Dolac Malta zvale policiju svojim starijim komšijama, i to zbog buke. Kako saznaje redakcija Šatro info, zadnjih godina sve češće upravo mladi upućuju žalbe na buku Policiji.

Dvije studentice koje zajedno stanuju u zgradi su svojim starijim komšijama zvale policiju zbog buke, saznajemo Iz izvora bliskih kućnom savjetu objekta na adresi Envera Šehovića 43. Razlog navodne buke bilo je neformalno okupljanje kluba penzionera pred polazak na ekskurziju u Albaniju, u stanu iznad onog koji koriste djevojke.

N.H. (20) i njenoj cimerici J.R. (19) akustična polucija od susjeda nije prihvatljiva, izjavile su studentice Farmacije. “Ka ta strofa. Oni se razgalamili  u pola jedan noću! Kao da su sami u nekoj pećini, a ne u stambenoj zgradi. Nismo više mogle da čujemo svoju tihu muziku sa laptopa, a i zurenje u telefone je prestajalo biti zanimljivo.” rekla je N.H. i objasnila da se danas podrazumijeva da svaka ljudska osoba treba težiti što većoj izolaciji.

Slične žalbe primljene su u 2017. godini i iz Marijin Dvora, Čengić Vile i Soukbunara, izjavili su iz Policije. Pozivi su mahom stizali od mladih osoba, studenata iz manjih sredina.

Zorka Spoljić, društvena analitičarka Šatro info objasnila je: “Slučaj sa djevojkama je samo zadnji u nizu. Izgleda da su ovi mladi, ova moderna studentarija, uspjeli sažeti svoje društvene potrebe u 7,5 inča dijametara. Derneci još uvijek postoje, čak su bolje dokumentovani, ali su im tiši. Pa zamislite da još uvedu aplikaciju za cinkanje?”