Pozivajući se na tradiciju multikulturalnog i politički pluralnog stanovništva Sarajeva, Isa Begov Hamam organizuje besplatno kolektivno kupanje subotom, najavljeno je danas na konferenciji za Stav i Saff.

Prema informacijama koje su na našu adresu stigle preko redakcije Stava, prvo kolektivno kupanje subotom najavljeno je za 24. decembar, i nastavljaće se redovno svake dvije sedmice pod sloganom “Javni Hamam”.

“Na ovaj projekat odlučili smo se zbog sve rjeđeg sukcesivnog pušćanja vode raji iz Sarajeva, što ugrožava ličnu osnovu higijenu i javno zdravlje. Pridružila nam se i inicijativa nekolicine studentskih lidera, ličnosti iz javnog života čaršije i domaćih dijasporskih pregalaca, koja nas je podržala u našoj ideji”, ističu iz Hamama.

Kako nezvanično saznajemo, prvi uslov za održavanje događaja nije bila redukcija vode, jer vode Bogu hvala ima dovoljno. Upitan je bio jedino dan, koji su kasnije vrlo lako odredili čim su postavili osnovne kriterijume.

“Poštujući dignitet građana i građanki Sarajeva odlučili smo da dan biramo po formuli ukrštanja dva uslova: da se danima prije provodi velika rabota, da dan prije nije jedna od glavnih molitvi, i da taj dan nije korišten kao vrijeme kupanja u bilo kom prethodnom totalitarističkom i autoritarnom režimu. Uz malo truda i prisustvo volje njegove, zaključili smo da je to subota”, naveli su iz Hamama.