Hrvati katolici radikalne desne političke orijentacije više u svojim raspravama o nacionalizmu neće moći koristiti argument ‘’imam ja prijatelja muslimana’’. Prilikom dokazivanja da njihovo radikalno desno uvjerenje nije fašističko mogu se koristit svim drugim sredstvima, ali im ovaj argument više neće biti važeći, dogovorili su iz Udruženja za argumentaciju i namicanje argumenata.

‘’Pošto smo dovoljno inteligentni, u takvim raspravama moguće je izargumentovati gotovo sve, kako bi se oni s kojima razgovaramo morali nekada prikloniti našoj politici ili kako bi ih eventualno ponizili. Mi u Udruženju popisujemo argumente za razne stvari, od argumentovanja abortusa s lijeve i desne strane, do argumentovanja nacionalizma pod krinkom domoljublja ili argumentovanja seksizma i feminizma iz svih uglova. Ali ovaj argument više nema smisla. Bojim se da će umjesto toga argumenta, u takvim raspravama, ljudi morati priznati da su nacionalisti ili fašisti.’’ kaže predsjednik Udruženja.

Jedan od profesionalnih učesnika rasprava o društvu po kafanama kaže: ‘’Često se nađem u takvim raspravama s ljudima koji mi govore kako imaju prijatelje svih vjera i nacija, ali kako vjeruju da njihova treba uživati više prava. Tada ne znam šta da im odgovorim, jer ako imaju prijatelja muslimana, mora da su dobri ljudi. Morao sam apelirati na udruženje da mi kažu kako da se s njima tada obračunam.’’ Dodao je i da on vjeruje u univerzalnost, ali da zbog toga često biva ismijavan i omalovažavan.

U saopštenju Udruženja još stoji:

‘’Od danas više ne vrijede argumenti posjedovanja prijatelja druge nacionalnosti ili vjeroispovjesti u raspravama o nacionalizmu. Prijateljstvo s osobama pripadnicima drugih religija ili nacija ne smije biti relevantno jer omogućuje manevriranje i manipuliranje razgovorom u smjeru koji nužno vuče na desno.’’