Hrvatsko vijeće odbrane, često optuživano za odgovornost rušenja Staroga Mosta u Mostaru, danas je izdalo službeni proglas u kojemu, donekle, priznaju rušenje, ali ne u zločinačkom obliku. Proglas prenosimo u cjelosti bez intervencija.

‘’Poštovani građani Mostara,

svi vi koji čitate, žitelji BiH i svijeta, svi vi koje zanima stvarna priča o Starom Mostu, istina je. Mi smo pucali u njega, ali ne s motivima koje često možete čuti.

Most nam nikada nije smetao zato što je turski, muslimanski, islamski, kako li već govore okolo. Nije nam nikada smetalo to što on spaja i povezuje, što omogućuju prelazak u hrvatski dio Mostara. Jedino što nam je smetalo je to što je taj most, upravo Stari, najveći Mostarac od svih nas. A Mostarac se postaje skakanjem.

Smatramo da smo napravili jednu od najljepših i najemotivnijih priča ikada. Omogućili smo mostu s kojeg se tradicionalno skače već stoljećima, da i sam učestvuje u skokovima. S iste visine, s istog mjesta u istu onu hladnu Neretvu u koju skaču njegovi ‘skakaći’.

Iz tog razloga molimo da se pisatelji povijesti sada okrenu ka pričanju ove priče. Neka HVO bude heroj koji je pričao jednu od najljepših priča ikada. Omogućili smo da most uradi ono što je on godinama pružao drugim ljudima da rade.

Nema na čemu Mostar.

Vaš

HVO’’