Hvar je uveo novi oblik turističke ponude, a koja je apsolutna novost u svijetu ovog biznisa. Naime, riječ je o potpuno novom izumu koji se zove “restriktivni turizam”.

O kakvom patentu se radi, rekao nam je gradonačelnik Hvara Rikardo Novak.

“Radi se o potpuno novom sistemu koji smo smislili jednu večer uz bevandu i škampe na buzaru, ja i još neki ljudi iz Turističke zajednice Hvar. Mi smo željeli da budemo drugačiji, da ponudimo nešto što niko nema u turizmu na cijelom svijetu. Došli smo do ideje da napravimo taj patent “restriktivnog turizma”. Jer, šta je fazon, na cijelom svijetu se u turističkim mjestima prave ustupci i prilagođava se turistima kako bi oni što više uživali. Primjerice, čuli smo da za vrijeme Sarajevo film festivala policija ne implementira zakon o zabrani konzumiranja alkoholnih pića na javnim mjestima. Na Exitu, u Novom Sadu niko ne pregleda ko šta nosi i ima li droge, a ima sigurno. Tako da smo se sjetili da mi uradimo obrnutu stvar”, započeo je gradonačelnik Novak.

Ponuda koju će Hvar od sada nuditi se sastoji u tome da turistima što više otežaju boravak na određenom mjestu, uvedu što više restrikcija, pa čak i kaznenih mjera, kako bi turistima omogućili da imaju drugačiji odmor nego na drugim mjestima.

“Eto, molim vas, jel’ to neće biti novost. Jel’ to svako neće htjeti da proba da nosi džemper na plažu, da se ne smije kupati u moru, da ne smije jesti piletinu, piti sok od jagode? Eto, ako se turistima kupa, neka fino zamole vlasnika svog apartmana da im da malo da uđu u tuš ili neki šlauf da im pusti u baštu. Zar neće biti lijepe plaže kad nikog ne bude na njima? Također, to nošenje džempera će biti onako baš specifično samo za Hvar. Sigurno nikad niste vidjeli neko morsko mjesto, a da svi nose džempere. Tako da smo uveli to što nigdje nema i želimo da probamo kakav će odziv biti u ovoj sezoni. Na današnjoj konferenciji za štampu ćemo predstaviti cjenovnik neusluga koje nudimo. Još samo nešto, ukoliko se nekome ne sviđa ovo, može lijepo da ide na neko drugo more, a ne da zagađuje nama ovo naše lijepo”, rekao je Novak.

Kako saznajemo, u okviru ovog patenta će se iduće godine uvesti i odavno poznati “kuverat aranžman” gdje će turisti moći da uplate aranžman na Hvaru, ali da za taj novac ostanu svojim kućama sa porodicom, te ne dođu nikako. Taj princip rada se pokušao implementirati u Dalmaciji osamdesetih godina, ali razvoj ovog turizma je prekinuo rat početkom devedesetih.

Cjenovnik neusluga na Hvaru ove godine je sljedeći:

Nenošenje džempera – 500€
Kupanje u moru – 600€
Jedenje piletine – 700€
Pijenje soka od jagode – 800€