Nikola Gruevski, aktuelni premijer i lider vladajuće stranke VMRO – DPMNE, boraveći danas u Strugi obećao je da će u narednom mandatu početi sa primenom zakona i podzakonskih akta. Dio makedonske javosti i analitičara ovu izjavu dovodi u odnos sa predstojećim parlamentarnim izborima 11. decembra, inače drugima ove godine. Ipak, velika većina stručne javnosti i građana veruje da ova izjava potiče iz duboke unutrašnje rešenosti premijera na hitno delovanje, i nema nikakve veze sa izborima. To je, naglašavaju, nešto što bi Gruevski rekao i bez izborne kampanje.

Naš politički analitičar prof. dr Risto Prelivoda smatra da je čitava hajka oko izjave Nikole Gruevskog bespotrebna i da se jedan tako ozbiljan političar nikako ne bi usudio reći da će početi sa primenom zakona, nego da će se primena predanije nadzirati, a kršenja oštrije osuditi. Poput, kaže Prelivoda, zakona o „zviždačima“.

„Gruevski je iskusan političar, sa preko deset godina iskustva vladanja i besprekornom reputacijom. Čoveku takvog obraza, a na kraju i političaru takvih manira, nemoralno je prišivati takve izjave i vaditi ih iz konteksta. Verovatno je premijer mislio na bolju i oštriju primenu zakona, pogotovo zakona o zviždačima, budući da on sam kao premijer jedne države ne može sve da postigne. Iskreno verujem da je mislio sve najbolje, i da Makedoniji želi svako dobro“, zaključuje Prelivoda