Grupa naših državljana koja je turistički otputovala u Tunis, zadržana je na aerodromu nakon što su htjeli da se vrate nazad. Kako saznaju, vlada Tunisa je donijela odluku da ih ne puštaju van zemlje, te da žele da ih spase od povratka u Bosnu i Hercegovinu, jer naše sugrađane cijene i smatraju za prijatelje svoje zemlje.

“Vlasti Tunisa prema Bosni i Hercegovini gaje jedan dugoročan prijateljski odnos, te jako cijenimo turiste koji dođu ovdje iz vaše zemlje. Međutim, mi smo malo pratili političku situaciju te odlučili da pomognemo koliko možemo. Ova grupa od nekih četrdesetak građana će biti ovdje zadržana, zbrinuta i osigurana dok ne nađu alternativu da odu u neku drugu zemlju da žive. Također, svi oni koji odluče, moći će ostati kod nas, a mi ćemo se potruditi da im obezbijedimo sve uslove za adaptaciju u novu sredinu”, rekla je Ranija el Bekrua, portparolka ureda Predsjednika Tunisa.

Naši sugrađani su prvo bili u šoku, nakon čega su shvatili da je ovo možda i najbolja prilika da pokušaju graditi svoj život negdje drugo.

“Sreća moja pa sam s familijom došla na odmor, tako da smo svi zajedno. Prvo smo bili šokirani, al’ onda kad sam pričala s mužem, skontali smo da je ovo ustvari sve super ispalo. Mi nismo deset godina otišli na odmor, skupljali pare, i evo sad nam se ukazala prilika da odemo negdje drugo da živimo i radimo normalno, a ne za neku crkavicu. Mislim da ćemo ostati i ovdje, klima je super, more, posla ima, a i brate muslimanska država će nas lakše prihvatiti”, izjavila je Raza Maglić, naša bivša sugrađanka.

Vlada Tunisa je obezbijedila stanove, mjesečne džeparce kao i automobile za privremeno korištenje dokle god se naši sugrađani ne odluče da li da ostaju tu ili idu u neku drugu zemlju.