Posljednja incijativa banjalučkog gradonačelnika Igora Radojičića da se pored stare banjalučke Toplane izgradi novo postrojenje koje će koristiti drvnu sječku izazvalo je reakcije i na entitetskom niovu vlasti. Kako javlja dobro obaviješten i poluprovjeren izvor iz SNSD-a, inače najkredibilniji izvor koji se u ovoj stranci može imati, Vlada Republike Srpske odlučila je da učini sve kako bi Radojičićeva zamisao da “Toplana” radi na drvnu sječku, bez obzira što ne postoji dovoljnog drvne sirovine da bi rad bio dugoročan. Naime, kako tvrdi naš izvor, Vlada RS odlučila je da poptuno ugasi nerentabilno, korumpirano, nepotističko i kriminalno preduzeće “Šume Srpske” (Srpske šume), i da sve drvne sirovine usmjeri u Banjaluku.

Gradonačelnik Radojičić tvrdi da je u ovoj fazi najvažnije očuvati banjalučke zelene površine i zelenilo, kako bi Banjaluka i dalje bila grad zelenila, mladosti i sporta – posebno imajući u vidu da sporta i mladih sve manje ima, pa nešto od nje mora i da ostane.

“Najvažnije je u ovoj fazi vidjeti gdje ćemo sa svim tim drvećem kad se Šume ugase, gdje ćemo ga smjestiti, i koliko će biti troškovi transporta. Poslije toga, vjerujem da bi Banjaluka na grijanje na drvnu sječku mogla da računa sigurno do kraja 2020, ukoliko naravno nova Toplana bude izgrađena do kraja 2019. kao što je planirano. Ako bismo skratili grijnu sezonu na dva mjeseca, kao što je red u drugim boljim evropskim gradovima, onda bismo mogli čak biti sigurni i do 2022”, tvrdi Radojičić.

Međutim, entitetska vlast ima i drugo rješenje. “Ako ne bismo finansirali gradnju nove Toplane, nego samo usjekli šume, mogli bismo svu drvnu sirovinu usmjeriti u ruke građana, pa da oni sami mogu procijeniti koliko će i kad grijati. Nema potrebe da se grije i bespotrebno loži kad nisu kući ili se neće grijati”, tvrde iz Vlade.

Radojičić se na ove navode nije mnogo obazirao, ali vjeruje da bi i ovo rješenje moglo biti prihvatljivo, pa moli građane da strpljivo sačekaju da se izabere pejzažni arhitekta koji bi procijenio koliko bi bilo izvodivo, s urbanističke strane, da građani drva drže pred kućama ili u garažama. “To bi se moglo desiti uskoro, čim promijenimo grb, i ispoštujemo još tri četiri odluke Ustavnog suda, odoka, to je 2025. godina – kao što i moj plan kaže ‘Banjaluka 2025’. No, ima vremena za sve. Sačekajte da prođe ova grijna sezona, pa ćemo pričati o sljedećoj”, poručio je Radojičić.