Navijači u šoku: FIFA odlučila da će ljubitelji Zvezde, Partizana i ostalih klubova 1. 2. I 3. Lige Srbije u kojima kuca hrabro, odvažno, ponosno i fer sportsko srce popularnu navijačku pjesmu “Kosovo je srce Srbije”, koju rado pjevaju svima, morati promijeniti naziv u “Kosovo je susjed Srbije”.

Naime, kako navode iz Svjetske fudbalske federacije, razlozi za ovo su djelomično političke, a djelomično anatomske prirode.

“Mi smo to odlučili iz više razloga. Prvenstveno, lijepo je što iz Srbije pjevaju tako lijepo o Kosovu. Nama je drago da se naše članice međusobno vole i poštuju, ali, ne znam tačno zašto, ovima sa Kosova smeta nešto ta pjesma. Recimo, ja bih baš volio da Francuzi pjevaju “Italija je srce Francuske”. Bilo bi baš onako kul. No, ako njima smeta, mi smo odlučili da je odstranimo, ali smo ponudili neku finu dobrosusjedsku alternativu”, rekao je Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Nakon političko-društvenih razloga, Infantino se osvrnuo i na više prirodni dio cijelog paketa – anatomiju: “Neovisno o tome što je tu malo neriješena situacija, nama je možda i najteže palo što to anatomski nije tačno. Jer srce se obično nalazi negdje oko grudi, a kad pogledamo Kosovo ono se nalazi na samom kraju Srbije, tako da je nemoguće da bude srce. Da su pjevali Ahilova peta, skočni zglob ili tako nešto, pa je možda ne bismo zabranjivali.”

Za mišljenje smo pitali i one koje će ova odluka najviše pogoditi, a to su navijači raznih klubova, ali i reprezentacija Srbije.

“Ovo je još jedna soroško-šiptarsko-židovsko-američko-ustaško-tursko-masonska zavjera protiv časnih i plemenitih odbrambenih stubova otadžbine koji su svoje godine života i posljednji dinar potrošili na odbranu Srbstva po brojnim tribinama širom Evrope i svijeta. Posebnu tugu u srcu proizvodi činjenica da se u refrenu gore navedene glazbene numere pojavljuje riječ susjed, isti onaj susjed koji nas je protjerao iz zapadnih srbskih zemalja sa obale Jadrana”, rekao je Nebojša Lazarević, navijač.