Udruženje za zaštitu interesa žena koje sjede i pišu publikacije koje se printaju u 20 primjeraka jučer je uputilo inicijativu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću da se zabrani upotreba sintagme ‘’brat bratu’’. Kako kažu iz Udruženja, ova sintagma i fraza, koja se već duboko uvukla u sve sfere društvenog života na više nivoa vrijeđa žene i dodatno stigmazituje i marginalizuje polovinu bh. populacije.

‘’Zašto se nikad ne kaže sestra sestri? Zašto je pička sinonim za slabost? Zašto moramo biti patrijarhalno društvo i u jeziju? To su stvari koje se mi pitamo svakodnevno kad sjedimo na svojim sastancima i to je ono što želimo mijenjati. Žene će se definitivno bolje osjećati kad se ljudi počnu kažnjavati za upotrebu ove fraze.’’, kaže predsjednica Udruženja, Milana Spasić.

Udruženje se zalaže za uspostavljanje kazne od 3000 KM svima koji budu prijavljeni da su koristili ovu sintagmu, a predlažu i uvođenje feme-jezične policije, koja će kažnjavati ljude koji, nehotično ili ne, jezikom diskriminiraju žene. ‘’Neko se treba time ozbiljno pozabaviti, a mi imamo dovoljno žena koje su obučene da prepoznaju diskriminatorski jezik i na osobu koja ga je vršila svale sav gnjev ovog svijeta.’’ dodaju iz Udruženja.