“Izgubljena je bitka za autorska prava. Ne mogu više povratiti svoje pjesme i nikad više neću moći otpjevati Kuću na Drini, Ne kuni majko što si voljela ili Vesnu kao svoje pjesme. Tužan momenat u mojoj karijeri, ali ovdje moja borba ne prestaje. Idem do Strazbura ako treba”, napisao je Esad Plavi na svom Facebooku.

Naime, kako saznajemo, Esad Plavi se ofarbao u crno i na osnovu ove izmjene izgubio autorska prava na svu svoju dosadašnju muziku.

Obavještenje o gubljenju autorskih prava, stiglo mu je iz Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca AMUS.

“Ne može se tako mijenjati esencijalna odlika stila i očekivati da će se autorska prava zadržati. Evo zamislite da ja sad promijenim umjetničko ime u Dino Harry Potter. Jeste, razmišljao sam ja o tome. On je mnogo aktuelniji čarobnjak od Merlina, ali to je esencijalna linija stila i ne može se mijenjati. Tantijeme, tj. novac od njegovih pjesama će sada ostajati AMUS-u da s njima raspolaže po potrebi i tako će do sada biti”, rekao je Predsjednik AMUS-a Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin.

“Idem na sud. Napast ću sa kolegom Omarom Mehmedbašićem, tj. Omarom Mjesečarem. On je najjači za odbranu, ali mislim da će i za napad biti dobar”, kratko je izjavio Esad Plavi, sada Crni.