Dio Srbije i dio Crne Gore koji graniči sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom* naziva Sandžak predstavlja bitno kulturno-historijsko područje Balkana i nepresušan izvor dodatnog stanovništva Bosne i Hercegovine. Sandžak godinama predstavlja teritorij koji želi da bude ujedinjen, ali jednostavno nikada to ne uspije. Najveći broj stanovnika tog područja čini stanovništvo Bošnjačke nacionalnosti, a nadaleko poznate Sandžačke paprike su kulinarski hit i uvijek se traži paprika više!

No činjenice poput onih da je u Sandžaku dobar sir ili da je ponovno izabran mister brade i kajle nisu ono što je dovelo Sandžaklije na sve regionalne naslovnice. Naime, kako naš portal ekskluzivno saznaje, u Novom Pazaru je jučer oko 14:00 časova u lokalnom nargila baru pronađen Sandžaklija koji je izjavio da nakon što završi srednju školu nema želju da ode u Sarajevo na fakultet i da tamo nastavi svoj život već želi ostati u Sandžaku.

Priručnik za mladog Sandžakliju navodi kako je nužno da svaki istinski Sandžaklija, nakon što je završio osnovno obrazovanje u Sandžaku pokuša pronaći način da se dočepa Sarajeva i tamo širi svoju kulturu i običaje. Izjava mladog Dž.Š. uzburkala je same temelje sandžačkog odgoja i nanijela njegovoj porodici veliki stid na obraz, a čast je otišla u nepovrat.

Mladi Dž.Š. u svojoj izjavi navodi sljedeće: “Meni je ovdje fino i ja sam se zaljubio, nema potrebe da idem u Sarajevo kad dobre fakultete mogu pronaći i u svojoj državi. Na kraju krajeva, to što sam Sandžaklija nikako ne znači da mi je jedini cilj život u Sarajevu. Nemojte me pogrešno shvatiti, lijep je to grad, ali kad bih tamo otišao imao bih osjećaj da će svi doći za mnom jer mi je svakako pola poznanika otišlo tamo, a ovih drugih pola planira tek. Ja više volim da upoznajem nove ljude.”

Još uvijek nije poznato da li će i koja vrsta sankcije biti izrečena Dž.Š. ali kako nam naši izvori javljaju, ovakvo ponašanje neće biti tolerisano i svakako da će biti i sankcionisano.