O nesvakidašnjem talentu Ž.Đ. niko od rodbine i komšija nije ni slutio dok devetnaestogodišnjem žitelju Slavonske Požege nije odobreno financiranje naobrazbe iz proračuna Republike Hrvatske. Njegovo umijeće zaprepastilo je Katedru za hrvatski jezik i komparativnu književnost Sveučilišta u Zagrebu.

Prema riječima Berislava Kriterinovića, šefa Odsjeka, vještine komuniciranja na hrvatskom jeziku mladog Ž.Đ. atrakcija su svim studentima osnovnih, master i doktorskih studija hrvatskog jezika i komparativne književnosti. “Savladati kompleksno gradivo koji čine višestoljetna baština hrvatskog naroda nije nimalo lak zadatak, 

“Talenat koji je Ž.Đ. pokazao vrijedan je pažnje međunarodne javnosti i njegov identitet biće objelodanjen u što skorijem roku, čim se steknu uvjeti da hrvatska javnost njegovo postignuće akceptira na način koji je adekvatan. Poznavanje geneze standardizacije hrvatskoga jezika od vremena sinkronizacije crtanih filmova na RTL do vremena uvođenja četvrtog kanala HRT više su nego obećavajuće za akademsku i stručnu javnost. Savladati tako kompleksno gradivo nije ni malo lak zadatak, imajući u vidu modalitete zaborava vlastitog jezika i trendove prihvaćanja tuđica s kojim se sutječe a ponegdje i sudara današnja mladež Slavonije, čije je narječje ugroženo čak i jezicima poput bosanskog ili srpskog” – rekao je Berislav Kriterijević za Šatro.info.

O nevjerojatnom uspjehu Ž.Đ. već je informirana Matica hrvatska čiji će ekspertni tim za promidžbu i zagovaranje idućeg mjeseca raspravljati da li treba uputiti prijedlog Vladi Republike Hrvatske da se Ž.Đ. odobri pohađanje nastave uživo” – saopćeno je iz Sveučilišta u Zagreb. Prema nezvaničnim informacijama Šatro.info, taj bi se prijedlog pred hrvatskim Saborom mogao naći već u proljeće 2022. godine.