Republičko tužilaštvo Republike Srpske saslušalo je Milorada Dodika za govor mržnje. Na saslušanju su se pojavili Milorad Dodik, Predsjednik Republike Srpske, Glavni republički tužilac Mahmut Švraka, te članovi porodice Dodik koji su došli da prisustvuju ovom stresnom događaju za Predsjednika. Bliski prijatelji porodice Dodik su također bili tu, na svojim redovnim radnim mjestima u Republičkom tužilaštvu.

Poslije saslušanja, uslijedila je i zajednička press konferencija dugogodišnjih radnih partnera o rezultatima saslušanja.

Tužilac Švraka je u svom obraćanju rekao: “Nakon udrađenog posla, mi stvarno moramo izraziti zadovoljstvo onim što smo čuli. Predsjednik ima takav stil govora mržnje da se ne bi postidio stati rame uz rame s najvećim autorima današnjice; Dobricom Ćosićem, Džemaludinom Latićem, Milijanom Baletić ili Dijanom Čuljak. Iako se primijete neki simptomi pomirljivog govora koji su vjerovatno utjecaj međunarodne zajednice i prevelikog broja posjeta omraženom zapadu, mi ne sumnjamo da je to samo prolazna faza, te da će uvaženi Predsjednik uskoro otići u Moskvu u posjetu vraćanja na kolosijek temeljnog govora mržnje, a naravno sve u skladu sa zastupanjem interesa Srpske i srpskog naroda.”

Na novinarsko pitanje: “Kako to samo srpskog, kada i on sam pripada bošnjačkom korpusu?”, Švraka je odgovorio da je pogriješio i dodao: “I svih ostalih naroda i narodnosti u šarolikoj Republici Srpskoj”.

Nakon njegovog izlaganja, javnosti se obratio i sam Predsjednik umilnog lica i mirnim tonom: “Ja sam se zaista olakšao u Tužilaštvu. Jako mi je prijao ovaj razgovor i u budućnosti planiram češće dolaziti, naravno ukoliko mi obaveze budu dozvoljavale. Izvinjavam se zbog ovih nekih odstupanja, ali vi morate razumjeti koliki je pritisak međunarodne zajednice i Evropske Unije na mene. Ta borba mora ostaviti neke ožiljke. No, obećavam svim narodima Republike da ću čim prije obaviti formalnu posjetu našem velikom prijatelju Vladimiru Putinu, te se u budućnosti popraviti.”

Novinar koji je postavio gore navedeno pitanje je uklonjen sa konferencije iz sigurnosnih razloga, te pod sumnjom o veleizdaji i špijunaži zadržan u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.