Dječji festival” u organizaciji Instituta Yunus Emre u Sarajevu održan u Zenici, gdje je više od sedam hiljada djece iz sedam kantona koja uče turski jezik u okviru projekta “Moj izbor je turski” imalo priliku uživati u druženju i zabavi.

Festival je upotpunio koncert Harija Varešanovića,a vrhunac ekstaze dogodio se kada je na festival došla i glavna gošća, poznata glumica turske serije Elif, Isabella Damla Guveilir. Roditelji i djeca u ekstazi vriskom su pozdravili gošću i mladu influenserku. Ipak, najuzbudljiviji trenutak cijelog festivala prijateljstva turske i bosanske djece je bio onaj kada je mlada glumica, zbog uzbuđenja i šestog ćevapa pustila vjetar u gužvi. U tom trenutku roditelji su sa svojom djecom pohrlili ka djevojčici kako bi uspjeli da udahnu miris i fotografišu se u ovako bitnom momentu.

Esma K. majka djevojčice koja je bila u blizini Isabelle za naš portal kaže “Jao to je bilo magično, ona koja glumi u najboljoj seriji poslje Sulejmana Veličanstvenog da prne u prisustvu mog djeteta. Pa to je magija i uzvišeni trenutak koji mora ostati zabilježen. Ta aroma će mi zauvijek ostati u nosnicama. Sad vidim da moje dijete nije bezveze učilo turski i da se upornost, rad i trud isplate uvijek na kraju!”

Predstavnici vlasti najavljuju pravljenje i postavljvanje statue Isabelle i vjetra u centru Zenice (ili možda na kružnom toku) tokom otvorenja narednog festivala.