KJKP “Vodovod, kanalizacije i vazduhosnabdijevanje” d.o.o., Sarajevo, izdalo je danas obavještenje za javnost prema kome će sutra, 12. decembra, dijelovi glavnog grada ostati bez snabdijevanja vazduhom zbog radova na prečišćavanju istog u Općinama: Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo.

Kako navode iz KJKP, sistem za snabdijevanje vazduha gradu je u mjesecu decembru osjetio neviđen pritisak zbog povećane koncentracije automobila na ulicama i ponovne popularizacije grijanja zdrvima. Kako bi se omogućilo nesmetano vazduhosnabdijevanje u prvom kvartalu 2017. godine, preduzeće će 13. decembra od 4:30 ujutro do 23:00 provoditi prečišćavanje vazdušnog sistema grada, i građani će svoje disajne potrebe morati zadovoljiti negdje drugo.

“Koncentracija čestične tvari u vazduhu dosegla je neviđen nivo ove godine, a uz to se prisustvom sumpor dioksida u našem zraku bližimo Zenici – a kako znamo, Sarajlije nisu ni blizu otporne na ovakve otrove u zraku kao Zeničani.”, obrazložio je potrebu za ovim korakom Nedim Triprić, glasnogovornik KJKP.

Građanima se preporučuje da flaširaju bar 70L čistog vazduha po članu domaćinstva za sutrašnji dan i da smanje disanje za vrijeme popravki. Preporučuje se flaširanje vazduha sa Bjelašnice. Takođe, napominju iz “Vodovoda, kanalizacija i vazduhosnabdijevanja”, vozila sa motorima na unutarnje sagorijevanje neće moći da se voze, jer kako javlja udžbenik iz hemije za osmi razred osnovne škole, ne mogu da sagorijevaju bez vazduha.

Vazduhosnabdijevanje bi trebalo nastaviti normalnim tokom od 14. decembra sa mogućim redukcijama vazduha u pojedinim naseljima od 00:00 do 05:00.