Nakon pristizanja Upitnika Evropske Komisije za Bosnu i Hercegovinu koja sadrži 3242 pitanja, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će Republika Srpska riješiti svoj dio pitanja, a ostatak prepušta Federaciji, piše Glas Srpske.

U ekskluzivnom razgovoru za Nezavisne, premijerka je rekla da se Srpska neće čekati, i da sigurno neće biti ta koja će kočiti evropski put BiH.

“Mi smo spremni da odgovorimo na sva pitanja, i dobro smo se raspitali kakva će biti pitanja prije nego su stigla. Angažovali smo ekspertske timove koji će nam pomoći da što kvalitetnije odgovorimo i, faktički, nema nikakve bojazni da će se desiti određene manjkavosti”, rekla je Cvijanović

Prema njenim riječima, Republika Srpska učiniće sve da što prije uđe u Evropsku uniju, kao punopravan entitet BiH, ali da usklađivanje i friziranje odgovora ne dolazi u obzir.

“Ne želimo frizirati i usklađivati odgovore, zato što je svako usklađivanje odgovora izvrtanje istine. Mi određene stvari vidimo na određeni način, a to nije slučaj sa Federacijom. Zato nećemo prihvatiti ni najmanju laž, prepisivanje, niti ćemo to tolerisati”, istakla je Cvijanović

Premijerka je istakla da je to jedini način da se u međunarodne odnose BiH unese istina, i da se Republika Srpska prestane demonizovati. Ipak, kako kaže, to neusklađivanje odgovora neće voditi prolongiranju pridruživanja, jer RS na rok sigurno neće kasniti.