Jedan od najpoznatijih svjetskih biznis magazina, Business Insider, objavio je listu predispozicija koje morate imati kako biste poslati uspješan politički analitičar. Inače, zanimanje je to koje je postalo sve popularnije u posljednjem desetljeću, a podrazumijeva uglavnom profesionalno pojavljivanje na TV-u i pričanje o različitim društveno političkim pojavama.

Kako kažu stručnjaci, prva od predispozicija je mogućnost neprestanog govorenja, čak i kada vas nitko ništa nije pitao. Kao jedan od najbitnijih ‘’asseta’’ ovog posla, ova konkretna predispozicija može se realizirati na više polja. ‘’Dostupnost na socijalnim mrežama je možda uvod za ono što ova preispozicija zahtjeva. Komentiranje svih mogućih događaja na Facebooku i Twiteru, velik reach i titula tzv. influencera mora se razviti kako bi ušli u profesionalnije bavljenje ovim poslom.’’ kaže biznis savjetnik John Shuplyack.

Drugi bitan segment je otklon od profesionalne etike. “Alijanacija od srama da se upetljate i tamo gdje nije mjesto, odnosno da komentirate i analizirate i stvari koje nemaju ama baš nikakve veze s vašom strukom je također važna stavka.’’ nastavlja Shuplyack

Treća predispozicija na listi je da živite u zemlji u kojoj novinari i medijski radnici nisu bogzna kako kreativni, pa će u nedostatku gostiju po pravilu zvati vas – za bilo koju temu. ‘’Vidite, kad živite u jednoj od balkanskih zemalja, gdje nije bitno kakav sadržaj plasirate, već samo to da se plasira bilo šta, u zadanom roku, medijski nepismenom gledateljstvu, jako je dobro postaviti se kao dostupna osoba za gostovanja i razgovore. Dođu ti trenuci kada urednik kaže novinaru da donese priču s više sagovornika, a novinar u nedostatku kreativnosti ili vremena posegne za prvim koga se sjeti. Budite vi ta osoba tako što ćete pristajati na svako moguće gostovanje i održavati dobre veze s novinarima.’’ savjetuje Shuplyack.

Odijevanje je na četvrtom mjestu. Odijevanje, prema mišljenju svih stručnjaka, izdvaja ozbiljne analitičare od neozbiljnih. ‘’Srđan Puhalo vs. Ivana Marić. Koga bi vi prije zovnuli? Naravno da je Puhalu opala popularnost kad ne shvata ozbiljno svoju ulogu i dođe dva puta u istom džemperu. Dok je Ivana, s druge strane, ozbiljna analitičarka i komentatorka svega, koja se potrudi da svaki put izgleda lijepo i novo. Zapamtite i ovo pravilo – odijelo možda ne čini čovjeka, ali definitivno čini analitičara.’’