Udruženje bosanskohercegovačkih nutricionista Ikar je objavilo da su konačno na svjetskom nivou uspjeli patentirati svoj prvi nutricionistički plan – dijetu “Sarajevo 1993”.

Naime, kako su nam rekli iz ovog udruženja, njihov cilj je bio pokazati kako u Bosni i Hercegovini ima potencijala za ovu nauku i kako se jedna tako mlada nauka unaprjeđuje i kod nas.

Kako su nam rekli iz Ikara dijeta je bazirana na meniju iz Sarajeva iz 1993. godine, kada je, prema svim istraživanjima stanovništvo ovog grada bilo najvitkije i imalo najveću kontrolu nad viškom kila.

“Mi smo primijetili da je većina građana i građanki Sarajeva koja je bila te 1993. u Sarajevu i posjeduje makar jednu fotografiju, to je fotografija na kojoj su bili najviše fit, slim i najmršaviji. Onda smo napravili opsežno istraživanje koje je pokazalo da je to slučaj sa preko 92% ispitanika”, rekla je Amra Kurkuma, profesionalna nutricionistkinja.

Dijeta će biti zasnovana na namirnicama i sistemu ishrane koji su građani Sarajeva koristili onda kad su bili u najboljoj formi. Kako saznajemo, osnova će biti na povrću i voću koje se tada moglo naći u baštama i saksijama, a teže namirnice će biti one koje su se nalazile u lanč paketima koje su građani i građanke Sarajeva dobijali u sklopu humanitarne pomoći. Također, za razliku od svih ostalih dijeta, ova će raditi na principu rjeđeg unosa hrane. Jest će se svaki drugi, odnosno svaki treći dan, naizmjenično.

“Ova dijeta je sigurno učinkovita i nema vraćanja kilaže, ukoliko osoba nastavi da se hrani našim razvojnim planom koji se zove Plavi put. Naime, kada osoba postigne željeni rezultat i dostigne određeni gubitak kilograma, poslije se prelazi na tu ishranu Plavi put, koja će održavati kilažu, a dosta je raznovrsna”, dodala je Kurkuma.

Ono što bi moglo biti negativno u ovoj dijeti jeste što ona neće biti jeftina, jer se namirnice koje se koriste unutar dijete teško nalaze i mogu se kupiti samo u specijalizovanim prodavnicama.