Do suda u Sarajevu prošlog mjeseca došao je predmet kog se svaki sudija pribojava. Naime, par koji je bio u dugogodišnjoj vezi sedmicama nakon raskida ne može da se dogovori ko će dobiti skrbništvo nad zajedničkim profilom na jednoj od popularnih društvenih mreža.

Profil napravljen tokom protekle godine predstavljao je prekratnicu u vezi ovog para i znak društvu da je veza ozbiljna i da planiraju još bar nekoliko mjeseci biti zajedno. No, nakon što je momak K.R. uhvaćen u prevari, djevojka A.P. je odlučila da raskine vezu, ali i da traži potpuno skrbništvo nad profilom.

Djevojka A.P. ne želi da prepusti vlasništvo nad više mjeseci starim profilom jer, kako kaže, ona je ta koja je održavala profil posjećenim, svježim, objavljivala je najviše njihovih selfija i koristila je zajednički profil u komunikaciji sa svojim prijateljima. Bivši momak dotične djevojke u svom izlaganju navodi kako je zajednički profil njihovo zajedničko vlasništvo i da ga je najbolje ugasiti i ne sjećati se više starih vremena, no ukoliko djevojka to ne želi, on traži skrbništvo kao način sprječavanja zloupotrebe svog imena.

Nova djevojka i buduća vlasnica nekog novog zajedničkog profila sa mladim K.R. izjavila je za naš portal: “On je divna osoba no zaista ne mogu da vjerujem da je imao zajednički profil sa bivšom djevojkom. Razumijem da to nalažu društvene norme, ali mišljenja sam da je to totalna glupost i narušavanje privatnosti, da ne govorim o realnim poteškoćama koje takvo ponašanje nosi sa sobom. Naravno, redovno ga zezam zbog toga, no njemu baš i nije smiješno.”

Čitavo pitanje starateljstva došlo je i do općinskog suda koji je zakonski nadležan za rješavanje ovog problema. Iz suda su nam rekli da imaju više desetina sličnih slučajeva i da te rasprave uživo izgledaju kao borbe pasa. Krvavo, sa puno suza i bespotrebno.