Kako bi realizovala planirane uštede u aktuelnoj grejnoj sezoni, i obezbijedila građanima mogućnost utopljavanja, banjalučka Toplana odlučila je da uvede sistem podjele čohane ćebadi korisnicima mreže.

“Zbog velikih gubitaka energije koji se dešavaju u trenutnom toplovodu, odlučili smo da djelujemo proaktivno i alternativo. U suštini, mi se možemo grijati na šta god hoćemo, ali ne postoji mogućnost da sa ovim sredstvima pokrijemo gubitke na trenutnim toplovodima. Jednostavno, to zahtijeva bolji pristup”, poručili su iz Toplane

Za to vrijeme, kažu iz Toplane, građani ne mogu ostati nezagrijani i hladni. Na pitanje zašto su se baš odlučili za ćebad, ispravili su nas da je u pitanju čohana ćebad, “koja čovjeka prosječne tjelesne temperature zagrijava za manje od šest minuta”.

Ova akcija Toplane trajaće do isteka zaliha ćebadi, koja je naručena od nekoliko tvornica i nekolicine privatnih lica iz domena ruralnog preduzetništva. Do tada će, poručuju iz Toplane, mreža toplovoda biti reparirana, i smanjiće se broj gubitaka. Iz Toplane su zamolili građane da toplovode ne repariraju i ne iskopavaju sami, nego da se jave interventnoj jedinici i čekaju da ona hitno izađe na teren.