Kako javlja Austrie Presse Agentur (APA), na političkoj sceni grada Beča pojavio se novi igrač – grupa predstavnika podnijela je zahtjev za osnivanje Freie Balkaner Studentenpartei (FBS), stranke balkanskih studenata u Beču. Kako ističe Nemanja Nemanjić, juraštudent iz Prijedora i prvi čovjek FBS-a, na osnivačkim dokumentima imaju 64 hiljade potpisa podrške.

“Ovo nije prvi korak u našoj borbi za prava balkanskih studenata u Beču. Na početku akademske godine tražili smo povećanje broja naših mjesta u Senatu univerziteta, dobili većinu i uveli obavezno poznavanje srpskog/bosanskog/hrvatskog jezika u nivou C1 za studij na bečkom Univerzitetu”, istakao je Nemanjić.

Prema projekcijama nekih dnevnih novina u njemačkom govornom područiju, Nemanjićev FBS ima realne šanse da uzme bar dva mjesta u gradskom Senatu na sljedećim izborima, što bi im omogućilo pokretanje novih inicijativa u Beču. Ovakva situacija posljedica je sve većeg udjela balkanskih studenata studentskoj (a i generalnoj) populaciji glavnog grada Austrije.

“Nakon što uzmemo ta mjesta, a garantujem vam da hoćemo, pokrenućemo kulturaustausch u Beču – mislim da ćemo prvo legalizovati roštiljanje na zelenim površinama za 1. maj” dodao je Nemanjić.