Golgote, patnje, Tantalove muke, terori i muka samo su od nekih sinonima koji vam padnu na pamet kada se sjetite gotovo četverogodišnjeg boravka Bakira Izetbegovića u prostorijama trezora. Bez komfora, prostora, svježeg vazduha i tračka svjetlosti, ovaj velikomučenik je hiljade dana proveo u krajnje nehumanim uslovima. Ove godine se konačno odlučio na potez da sve objedini u knjigu pod nazivom Mein Trezor, kako bi njegova tragedija ostala vječno zapisana u koricama historije.

“Nisam se dugo prisjećao tog perioda dok nisam počeo pisati knjigu. Onda se nekako sve u meni vratilo ko da je bilo jučer. Taj horor koji sam prošao ne bi poželio nikome, pa čak ni onima koji su me stavili u takvu situaciju”, rekao je Bakir Izetbegović.

Knjiga će hronološki pratiti radnju od odlaska u trezor pa sve do potpisivanja Daytona i njegovog izlaska na svjetlo dana.

“Vidjet ćete u knjizi kako se hronološki sve detaljno objašnjava. Mislim da će čitatelji moći kreirati sliku u glavi kako je to zapravo izgledalo. Znate, tolike godine provesti u prostorijih koja nema ni 500 kvadratnih metara je katastrofa. Jesti hranu iz konzerve i piti vodu iz kanistera koju ti drugi donesu je ravno životinjskom statusu. Al ipak najviše opisujem situacije koje su se često vrtile kroz glavu a to kako je mojoj raji gore. I koliko su zapravo sretni na prvim linijama, u prirodi, s društvom. Prava muka je zapravo ovdje, ali eto meni babo ne dade da uzmem pušku u ruku. Oni su bar imali jedni druge, ja nisam imao nikoga. Jedina komunikacija sa svijetom mi je bila grupica od nekih tridesetak pripadnika Ševa, koji su mi tri puta dnevno donosili hranu i to je to. Horor”, dodao je Izetbegović.

Ovaj mukotrpan rad od knjige bi trebao biti gotov za pet do sedam dana, a moći će se pronaći u svim centralama SDA.