Autobuska stanica Sarajevo će radi efikasnijeg rada tokom dolazećih praznika otvoriti drugi šalter za prodaju karata.

Najznačajnije saobraćajno čvorište grada Sarajeva izgradilo je svoj brend na dvije stvari: dugim čekanjima na telefonskoj liniji i na još dužim zadržavanjima u redu za kupovinu karata. Tradicionalno, stanica nikada ne pokreće više od dva šaltera za prodaju, i to samo u najvećim gužvama.

Kako navode iz Uprave, gužve pred produžene vikende i na veće praznike više nisu sigurne za građane. Infrastrukturnih izmjena zasad neće biti, ali će se karte od sledećeg državnog praznika prodavati na čak tri šaltera.

“Čekaju nas minimalne investicije. Neko će tamo samo malo počistiti i pogledati da li radi kompjuter, to je to.” rekli su iz Uprave. Ovime naravno neće biti otvoreno novo radno mjesto nego će sadašnji zaposleni dobiti još više sati rada, dodali su.

Neki radnici Autobuske izjavili su negodovanje. “Mislim da je šteta što kršimo tradiciju. Značajno je čuvati te male običaje. Ovo mi je nečuveno – da sarajevska autobuska stanica uradi nešto za ugodnost putnika? Poslije ovoga možda još da se počnemo javljati na telefon?” rekla je anonimna radnica.

Gradonačelnik Skaka je već izjavio zainteresovanost da lično predvodi ceremoniju otvaranja trećeg šaltera.