Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH, poznatija kao AMUS, nakon uspješnih projekata na polju zabavne, pop, rock i ostale muzike, fokusira se na razvojni dio industrije, te pokreće naplatu džamijama za puštanje ezana.

Naime, iz Udruženja kažu kako je već godinama ezane puštao kako je ko htio, te da će u saradnji sa Vijećem ministara BiH napraviti sistem i za naplatu ovih izvedbi.

“Evo već godinama smo svjedočili da su to radili kafići, radio i TV stanice, ugostiteljski objekti. Kad smo malo bolje razmislili, shvatili smo da to rade i džamije. Sad, rekao bi čovjek, nije to puno, ali evo prosta računica; broj džamija u BiH, puta pet, puta 365 dana u godini, pa vi sračunajte koliko je tu neplaćenih autorskih prava”, rekao je Edin Dervišhalidović – Dino Merlin, otac, majka, Tito i situacija u AMUS-u.

Komentar na ovaj potez još nismo dobili iz Islamske zajednice BiH, ali pretpostavljamo da im se neće svidjeti, jer će ići po njihovom budžetu.

Dervišhalidović je uskoro najavio snimanje konceptualnog ezana u svojoj izvedbi koju će dati u širu prodaju kada prođe Zakon o naplati tantijema za ezane na džamijama.