EuroBlic, omiljene dnevne novine medijski polupismenih stanovnika Republike Srpske, današnjim izdanjem ogriješio se o uredničku poltiku ideološkog vođe rahmetli Axela Springera. Kako prenosi središnjih petnaest stranica ovog tabloida, novinari EuroBlica za danas su uspjeli naći samo jedan jedini morbidni slučaj višestrukog homicida da čitaocu pokvari vjeru u čovječanstvo.

Urednička politika krimi-trilera nadopunjena lijeno prepisanim agencijskim vijestima karakteristika je koja čitaoce EuroBlica već šesnaest godina drži na ivici fotelje uz dok pijuckaju jutarnju kafu. Prateći trend svog nadređenog, srbijanskog Blica ili njemačkog idola Bilda, ove novine od začeća prate recept koji čak i najbezidejniji novinar može da primjeni. Publika je već navikla: naslovnica je pokrivena crnom površinom bar A5 veličine sa natpisom ‘STRAHOVITO’, dnevna politika prikazana je očima etnije kojoj većina čitalaca pripada, a samu srž sadržaja čine strahovite priče o čudovištima iz komšiluka.

Početak marta u Bosni i Hercegovini pokazao se izazovnim čak i stručnjacima za skandal iz redakcije EuroBlica, pa tako današnje izdanje, po prvi put od avgusta 2011. nije uspjelo da dostavi više od jednog užasavajućeg zločina u dnevne boravke porodica širom RS-a.

“STRAHOVITO, nevjerovatno, užasavajuće. Ovo će imati posljedice, padaće glave. Axel Springer nam je dao jasne smjernice za uredničku politiku i mi ne možemo tolerisati posustajanja. Ako se ovo ponovi još koji put izgubićemo naš status na tržištu” rekao je glavni i odgovorni urednik, Predrag Mihailović za Šatro info.

Prof. dr Risto Prelivoda smatra da se popravljaju i da je ovo znatan napredak u smislu vraćanja korenima novinarske etike i postulatima profesije, što ipak Mihailovića nije uspjelo utješiti. “Današnje izdanje EuroBlica na naslovnici nema niti jedno ubisvo, SDA se spominje jedan jedini put te su čitaoci izloženi pričama iz života građana i ekonomije, što se jednostavno ne može pomiriti sa standardima našeg medija.” istakao je Mihailović.

Izvori bliski redakciji izjavili saznali su da će, ako bi se ovakav scenario ponovio, novinari EuroBlica morati primjeniti radikalne mjere i sami izvršiti bar neka sakaćenja kako bi imali o čemu pisati.