Nemiri i protesti koji se dešavaju u susjednoj Srbiji prijete da se preslikaju i na prostor Kantona Sarajevo. Naime, sarajevski studenti, po uzoru na beogradske, počeli su da uzimaju stvari od velikog značaja u svoje ruke i počinju da mijenjaju sistem od glave. No, za razliku od beogradskih studenata koje dotiču političke teme koje se tiču samog vrha države, studente iz glavnog kantona Bosne i Hercegovine dotiče nepravda koja se čini u sklopu GRASovog prevoza.

Konkretno, studenti se bune protiv broja penzionera koji se voze javnim prevozom u špici dana. Studentski parlament akcije (skraćeno SDA) podržava ove proteste svojih studenata, te poručuju da će se oni kao i do sada baviti isključivo studentima bitnim temama i onim temama koje ih najviše pogađaju.

Do spontanog okupljanja studenata na okretaljci kod Zemaljskog muzeja došlo je, jer im je, kako kažu, muka više da u samoj jutarnjoj špici dijele prostor za disanje, stajanje i sjedenje sa sugrađanima trećeg životnog doba. Neformalna predstavnica studenata Sakiba Index izjavila je za prisutne medije sljedeće: “Studenti više zaista ne mogu ovako, ujutru ako u osam trebam da budem na predavanju, krenem pola sata ranije i vječno su tramvaji prepuni jer u njima sjedi penzionerska bagra. Gdje oni idu sabah zorom, eto gdje? Gdje kasniš? Hoće to pijaca pobjeći ako ne dođeš u 08:00?”

Sakiba dodaje: “ Prvo kad ulazim u tramvaj moram brinuti hoću li kome kuk slomiti slučajno, pa onda kad se jedva uguram u tramvaj moram paziti da li oni mogu stajati, gdje će sjesti, kako će izaći, je li ih propuh ubija. A ako sam kojim slučajem sjela jer gospodo i ja se nekad umorim, a nemam hiljadu godina, i ne ustanem im u roku od pola milisekunde odmah sabah zorom moram slušati dahtanje na uho i predavanje o tome kako smo mi govnjiva generacija i kako je to u Titin vakat bilo drugačije. Da ne govorim o tome da krhka mala bakica postane bijesni Rex kada vidi slobodno mjesto u tramvaju. Pa onda puše mi, zatvori prozor, pa bijeli luk na sabahu, pa rakija za obloge, pa mirisi i sve to da preživim prije fakulteta.”

Predsjednik SDA kaže da studenti zahtijevaju da se uvede zabrana kretanja penzionerima u periodu od 07:15 – 08:00 i od 16:00 – 17:00 kada su i najveće gužve jer tada ljudi ili idu na posao / fakultet ili se vraćaju. Također, studenti zahtijevaju da se u tramvaju označe posebna sjedišta koja smiju koristiti samo umorni sarajevski studenti.

Sindikat radnika će danas na sjednici raspravljati o tome da li će se pridružiti studentima u njihovim zahtjevima.