Z.N. dugogodišnji je uposlenik kompanije Fructal koja je poznata po proizvodnji voćnih napitaka, odnosno sokova, a smještena je u Sloveniji. Z.N. je radnik na mikseru, velikom stroju koji miksa i priprema sok za ulijevanje u tetrapake i boce. Već 15 godina radi na ovome radnom mjestu, a dva puta je bio i uposlenik mjeseca i dobio besplatan vikend za dvoje na Triglavu.

Ono što je začudilo Z.N. je bila voćka, tačnije naranča, koja je bila neobično velika za njegove standarde, veličine prosječne lubenice. Izjavio je kako je ovo prvi put da vidi narandžu u firmi. Vjerovao je ranije kako su voćke u sokovima Fructala samo mit. ‘’Mislio sam da je to neka legenda, babska priča. Svi se nešto hvale kako su vidjeli voćku, neki čak govore da su znale ući i dvije u isto vrijeme, ali evo neki dan mi se desilo to što se desilo. Sada vjerujem drugačije.’’ kaže Z.N.

Razgovarali smo i s drugim uposlenicima kompanije, no većina ih ne želi komentirati špekulacije o voću. Neki samo odmahuju glavom, drugi se mole kad čuju riječ voće ili voćka, dok treći sumanuto počinju da tikuju derući se ‘’100 posto narandža’’.